13/06/2012

Обука за користење на ВЕБ ГИС апликацијата за подршка на стратешко планирање во Скопски плански регион

Обуката се одржа на 25,26.09. 2012 (вторник/среда) од 10:00 до 14:00 ч.  во просториите на Бизнис Инкубатор YES, населба Автокоманда, општина Гази Баба. На обуката учествуваа преставници од општините од Скопски плански регион. Целта на обуката беше стекнување на вештини за внесување на податоци за реализираните проекти. Идејата е на […]
13/06/2012

Саем на Региони од Југоисточна Европа

Од 7 до 9 јуни во Радовиш се одржа првиот саем на региони во југоисточна Европа, Радовиш Експо 2012.Саемот го отвори градоначалникот на општина Радовиш г-дин др. Роберт Велков. Во Радовиш присуствуваа преставници од осум плански региони, како и преставници од други замји.Покрај штандовското преставување, во првите два дена, на […]
24/04/2012

Покана за јавен форум

Почитувани, Ве информираме дека Ценатрот за развој на Скопски плански регион во соработка и партнерство со Развојната Агецнија Козјанско, Р. Словенија организира јавен форум на ден 24.04.2012 со почеток во 12,30 часот (Дипломатик сала, Скопски саем) на тема „Развој на туризмот во Скопскиот плански регион“. Земајќи во предвид дека процесот […]
18/04/2012

Министерот за локална самоуправа Невзат Бејта во посета на општина Студеничани и започнувањето на втората фаза од реконструкција на дел од локалниот пат Драчево-мотел Китка

На ден 13.04.2012 во 11,00 часот, Министерот за локална самоуправа Невзат Бејта ја посети општина Студеничани запознавајќи се со тековните работи и проекти кои ги спроведува на терен општината. Министерот Невзат Бејта, Градоначалникот Фати Исени и Раководителот на Центарот за развој на Скопски плански регион Анета Лозаноска присуствуваа на започнувањето […]
10/02/2012

Изработка на Студија за мапирање на инвестициските потенцијали во Скопскиот плански регион

На ден 10.02.1012 година со почеток во 12,00 часот, Центарот за развој на Скопски плански регион организираше работна средба со цел разгледување на изработената предлог верзија на „Студијата за мапирање на инвестициските потенцијали во Скопскиот плански регион“. На состанокот беа присутни членовите на Комисијата за работа на консултантот и еконосмкиот […]
31/01/2012

Средба на претставници на Скопскиот плански регион и Министерството за локална самоуправа

На 31.01.2012год  во просториите на Скопски саем се одржа средба на преставниците на Центарот за развој на Скопски плански регион и Министерството за локална самоуправа. На средбата присуствуваа претседателот на Скопски плански регион и градоначалник на Ѓорче Петров г-дин Сокол Митревски, директорката на Скопски плански регион г-ѓа Анета Лозаноска и […]
14/10/2011

Делегација од Албанија во посета на Скопскиот плански регион

Делегација составена од околу 26 претставници од Р. Албанија го посетија Центарот за развој на Скопскиот плански регион на 12.10.2011 година. На работната средба учествуваа претседатели на 4 региони (Елбасан, Берат, Дибра и Кукес) од Р. Албанија, градоначалници, вработени во Канцелариите за регионален развој, претставници од УНДП/Албанија, како и вработените […]
14/09/2011

Работна средба

Согласно Одлуката на Владата на РМ за доделување на средства за финансирање на проекти за развој на планските региони во 2011 година, еден од проектите кој ќе се имплементира во Скопскиот плански регион е: Изработка на проектна документација за каналски ситем „Скопско Поле“. Носител на проектот е Центарот за развој […]
21/10/2010

Проектот Скопје- Метропола влегува во трета фаза на реализација

26 јули 2010, 13:14 Извор: Макфакс Проектот Скопје-Метропола, кој започна пред три години влегува во својата трета фаза на реализација, а  основната цел е создавање на нова културна политика на градот Скопје за периодот 2010 -2020. Други сегменти на овој проект се и локална програма за млади, е-град, локален фонд […]